Logo Wijnen Vanassche

San Gimignano - Torenhoge kwaliteit uit Toscane.

San Gimignano behoort ongetwijfeld tot de top 20 mooiste steden in Italië. Vrijwel iedereen die een vakantie in Toscane heeft doorgebracht heeft deze stad met zijn torens bezocht.

Het gebied

De stad ligt in het noordwesten van de provincie Siena. En heeft een oppervlakte van ongeveer 12.500 hectare. Deze stad staat bekend om zijn torens die in de wijde omtrek zichtbaar zijn. Deze torens stammen vanuit de middeleeuwen. In deze tijd was het voor welgestelde families een prestige zaak een toren te laten bouwen, natuurlijk diende de toren alle andere torens in hoogte te overtreffen. In totaal hebben er zo’n 70 torens in de stad gestaan, op dit moment zijn er nog 13 over.

Daarnaast staat het gebied bekend om zijn witte wijn, Vernaccia di San Gimignano. Er wordt op ongeveer 1900 hectare grond wijnbouw gepleegd.

San Gimignano ligt in een sub zone van Chianti namelijk Chianti Colli Senesi.

Het klimaat

In het gebied heerst een mediterraan klimaat. De zomers zijn meestal heet en droog terwijl de winters relatief zacht zijn. Er zijn twee periodes waarin relatief veel neerslag valt, in de maanden april-mei en november. Het gebied ligt in zijn geheel op heuvels tussen de 200 en 400 meter hoogte. Zodoende profiteert het gebied het gehele jaar van goede ventilatie en is zelden in mist gehuld. De temperaturen variëren tussen de -5 en 37 ° Celcius.

De Bodem

De bodem bestemd voor de wijnbouw zijn gevormd op Pliocene mariene afzettingen. Deze bodems bestaan uit geel zand (tufsteen) en gele klei. Door de aanwezigheid van zand en bijna geen vaste stenen zijn deze bodems los van structuur en kunnen de druivenstokken zodoende goed wortelen. De bodem is arm aan organische substanties en door de aanwezigheid van zand goed gedraineerd. Dit zand (tufsteen) is ook verantwoordelijk voor de smaak die het overdraagt en terug te vinden is in de wijnen die uit deze bodems voortkomen.

Druivenrassen

Vernaccia di San Gimignano is zowel de naam van de druif als de wijn die geproduceerd wordt. Vernaccia di San Gimignano is de eerste wijn in Italië die de status van DOC in 1966 verwierf. Dus voor de Barolo, Amarone of Brunello wijnen. In 1993 verwierf het de DOCG status.

Zowel de druif als zijn wijn hebben een edele status. De wijnen zijn voor het eerst in 1276 vermeld op belastingformulieren in de stadsarchieven. Deze wijn was geliefd bij Lorenzo de Medici en paus Paulus III. Vernaccia di San Gimignano is dus een witte wijn met rijke historie.

Op dit moment zijn er 11 klonen van deze druif geregistreerd.

Het Consorzio

De wijnproducenten van deze wijnen zijn verenigd in het “Consorzio del vino Vernaccia di San Gimignano” welke zich vanaf de oprichting in 1972 drie doelstellingen nastreeft:

  • De waarde van de benaming vergroten
  • De benaming van de gecontroleerde oorsprong verdedigen
  • Onderzoek en ontwikkeling uitvoeren met betrekking tot productkwaliteit.

Volgens de productie voorschriften is het enige geoorloofde productiegebied voor de wijn het gemeentelijk grondgebied San Gimignano. Daarnaast dient deze wijn geproduceerd te worden van ten minste 85% Vernaccia di San Gimignano druiven en mag er maximaal 15% andere niet aromatische witte druivensoorten toegevoegd worden welke geschikt zijn voor teelt in Toscane. Echter de volgende druivensoorten mogen niet toegevoegd worden: Taminer, Muller Turgau, Moscatoo Bianco, Malvasia di Candia, Malvasia Istriana en ten slotte Incrocio Bruni 54. Sauvignon en Riesling mogen voor maximaal 10% opgenomen worden, alleen of samen.

Voor de Vernaccia di San Gimignano Riserva geldt een verouderingsperiode van minimaal 11 maanden in RVS of hout daarna gevolgd door een 3 maanden flesveroudering in de kelder alvorens deze wijn voor de verkoop vrijgegeven wordt. Daarnaast mag de productie per hectare niet meer dan 9000 Kg. bedragen en dienen de druiven gevinifieerd te worden en de wijnen te rijpen binnen het productiegebied.

Naarmate deze wijn in leeftijd toeneemt worden de gouden tinten in de wijn zichtbaarder en ontwikkelt ook de kenmerkende minerale geur van tufsteen zich.